копнеж

копнеж
копнѐж <-и>
същ м bràma f, anèlito m, aspiraziòne f

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

 • копнеж — същ. мъка, жажда, жадуване същ. въжделение, копнение, щение, желание, стремеж, блян, идеал, мечта, цел същ. глад същ. импулс, тласък, подтик, порив същ. силно желание, нежно чувство …   Български синонимен речник

 • Тантал — (грч. Tantalos) мит. во старогрчката митологија: син на Зевс, татко на Пелоп и Ниоба, крал на Фригија имал пристап меѓу боговите, но кога почнал да ги издава нивните тајни, а особено кога им го изнел сопствениот син Пелоп како јадење на трпезата …   Macedonian dictionary

 • апетенција — (лат appetentia) копнеж, ламтеж, нагон, склоност, стремеж за нешто …   Macedonian dictionary

 • апетиција — (лат appetitio) стремеж кон нешто, наклоност, копнеж за нешто …   Macedonian dictionary

 • гамономанија — (грч. gameo, mania страст лудило) болен копнеж за склучување брак …   Macedonian dictionary

 • епитимија — (грч epitimia) 1. мед копнеж засилена желба за нешто (на пр, за некое јадење), 2. во православната црква казна со која некој се осудува на подолг пост, на престој во друго место итн …   Macedonian dictionary

 • носталгичен — (грч. nostos, algos) обземен од тага, од копнеж за родниот крај, за татковината, за нешто мило и сакано …   Macedonian dictionary

 • носталгија — (грч. nostos враќање во родниот крај, algos болка) тага, копнеж за родниот крај, за татковината, за нешто мило и сакано …   Macedonian dictionary

 • пасија — (фр. passion) 1. страст, желба, копнеж, занес, жар за нешто 2. а) мака, страдање, телесна болка; 6) особено: маките и страдањата на Христос в) дел од Евангелието каде што е раскажано страдањето на Христос 3. силна возбуда, вознемиреност, гнев,… …   Macedonian dictionary

 • севда — (тур. sevda) 1. голема љубов, љубовен копнеж, љубовен занес 2. љубовно страдање, воздивнување 3. фиг. либе, љубена, љубовница љубен, љубовник …   Macedonian dictionary

 • севдалинка — (тур. sevda љубов) 1. љубовна песна полна со нежност 2. копнеж, воздишка …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”